Çamlıhemşin-Aşağı ve Yukarı Kavran Yaylaları

Çamlıhemşin ilçesinin 19 km. güney-doğusunda yer alan Ayder yaylasından 10 km. toprak yolla Aşağı Kavrun yaylasına varılır.
Çamlıhemşin-Aşağı ve Yukarı Kavran Yaylaları
 
Kavrun Yaylası
 
  Kavrun Yaylası
 
Rakım: Yukarı Kavrun 2350 m / Aşağı Kavrun 2020 m
Ev: Yukarı Kavrun 150-160  Aşağı Kavrun 15-20 
Yaşam Ünitesi: 3-4 Kafeterya, 2 Pansiyon, 1 Kahve
Çamlıhemşin'e Bağlı
 
          Çamlıhemşin ilçesinin 19 km. güney-doğusunda yer alan Ayder yaylasından 10 km. toprak yolla Aşağı Kavrun yaylasına varılır. Ayder'den minibüs bulunabilir. Aşağı Kavrun - Yukarı Kavrun arası üç kilometredir. Kavrun yaylasına daha çok Vice'liler yaylacılık yapmaktadır. 
 
          2350 m. rakımlı Yukarı Kavrun Yaylası Kaçkar Dağlarının en yüksek doruğu Kaçkar Kavrun Dağı'na (3932 m.) yaklaşık 8 km. mesafededir. Bu yayla, Kaçkar Kavrun Dağına tırmanış yapacak dağcıların ilk kamp yeridir. Altyapısı bulunmayan yayladaki bakkaldan bazı gıda malzemeleri temin edilebilir. Kaçkar Kavrun Dağına tırmanışta yük taşımak için katır kiralanabilir. Konaklama yeme içme Aşağı ve Yukarı Kavrun'da konaklama yeri bir kaç pansiyonla sınırlıdır. Yörede bu yaylanın adına "Kavron" da denilmekte.
 
Aşağı Kavrun Yaylası
 
          Aynı zamanda milli park sınırları içerisinde bulunan ve en önemli buzul vadilerinden biri olan Kavrun Vadisi’nin son bölümlerinde 1950-2000 m’ler arasında kurulmuş olan ve iki mahalleden oluşan Yayla, ilçe merkezine 26 km mesafededir. Kavrun Yaylaları Yukarı Çamlıca, Kavak, Sırt, Yukarı Şimşirli, Güroluk ve Pazar-Akbucak Köylüleri tarafından kullanılmaktadır. Kışın meskun olmayan yaylada yaz nüfusu 70 civarında olmaktadır. Mayıs sonunda yaylaya çıkışlar başlamakta, Ekim ortasında ise yayladan inişler tamamlanmaktadır. Aşağı Kavrun’da sağlam olarak 30 mesken bulunmakta ancak bunlardan sadece 11-12 kadarı kullanılmaktadır.
 
          Konutlar ve hayvan barınakları Ahşap ve taş-ahşap malzemeden yapılmış olup tamamen taş malzemeli evler de mevcuttur. Yayladaki iki adet briket yapı vardır ve bunlardan biri yayla girişindeki kahvehanedir. Ancak 14 yıllık geçmişi olan bu yapı son sekiz yıldır kullanılmamaktadır. Konaklama ve lokanta yok.
 
https://www.rizecity.com adresinden 20 Nisan 2024, 17:36 tarihinde yazdırılmıştır.